Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

κρίνοντας ασφαλώς τα έλογα.


(προηγούμενη παράγραφος) Είναι άραγε δυνατόν να κρίνω έναν άνθρωπο απ΄ την ουρά του; Υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που θα μου επέτρεπαν να κρίνω ασφαλώς τα έλλογα; (λήγει)

Τις τελευταίες ημέρες που περνάω μια, ενδεχομένως περαστική, φάση σχιζοειδούς αντίδρασης στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πειραματίστηκα ενδελεχώς με τα χαρακτηριστικά τα οποία θα μου επέτρεπαν να κρίνω τα έλλογα όντα και να απαντήσω στα βασανιστικά ερωτηματικά που μοιράστηκα μαζί σας στην προηγούμενη παράγραφο.
Τ΄ αυτιά για παράδειγμα. Αν είναι σηκωμένα και τριγωνικά, σημαίνει πως το έλλογο, ... κάτι ψάχνει. Αν είναι πεσμένα και οβάλ, σημαίνει κάτι άλλο που όμως μου διαφεύγει. Ενδεχομένως ο οπλισμός του καθενός ελλόγου να μαρτυρά κάτι απ΄ τον χαρακτήρα του, μα ούτε απ΄ τους κυνόδοντες μπορείς να κρίνεις σωστά. Και η τερηδόνα μπορεί να αποτελεί ένδειξη μα απόδειξη όχι. Δεν αποκλείεται οι κινήσεις των μπροστινών άκρων να δείχνουν κάτι τις, μα ούτε κι΄ αυτό είναι κριτήριο για να μπορέσεις να κρίνεις αμερόληπτα. Στα καπούλια, λένε οι μερακλήδες της γλώσσας του σώματος, καταγράφεται ο χαρακτήρας του ελλόγου. Αν μελετήσεις υπομονετικά τις κινήσεις τους, μπορείς να μάθεις τα πάντα. Διαφωνώ πλήρως. Το κούνημα των καπουλιών είναι ίσως το πλέον επιτηδευμένο χαρακτηριστικό του σύγχρονου ελλόγου. Τα μικρά χείλη μαρτυρούν κακία λένε κάποιοι. Μα το σχήμα του ράμφους πολλές φορές ξεγελά λέω εγώ. Ας μη ξεχνάμε πως πίσω απ΄ το ράμφος βρίσκεται η γλώσσα που κόκαλα δεν έχει μα λόγους βγάζει. Όπερ, το σχήμα του ράμφους εξαιρείται, ως ενδογενώς επηρεαζόμενο και κατά βούλησιν μεταμορφωσιγενές. (πχ. χρυσόστομος, βρωμόστομος κλπ.) Ίσως ο τρόπος που καλπάζει κανείς να δείχνει κάτι απ΄ τον χαρακτήρα του, λένε κάποιοι άλλοι. Ναι μεν, ... μα ούτε κι΄ αυτό είναι αρκετό για να κρίνεις.... Πολλές φορές το γρύλισμα σε συνδυασμό με την υγρή ή στεγνή μύτη μαρτυρά κάποια ψήγματα κουλτούρας μου είπε ένας φίλος που κάνει πολιτικό ρεπορτάζ για ιδία χρήση.
Ίσως θα μπορούσα να κρίνω απ΄ τη μυρωδιά. Ιδιαίτερα όταν σηκώνουν το ανάστημα για να μαρκάρουν την περιοχή τους. Ναι! Αυτό ίσως να αποτελεί το πιο σημαντικό κριτήριο....
Εκ του μαρκαρίσματος γίνεται φανερό πως κάποιοι είναι κυνηγιάρηδες, κάποιοι για σπίτι, άλλοι του δρόμου, μερικοί φτιαγμένοι για επιβίωση και άλλοι για να πατηθούν από αυτοκίνητο....
Παρετήρησα αρμοδίως πως πολλοί απ΄ τους έλλογους γνωστούς μου διαθέτουν χαρακτηριστικά που μαρτυρούν καλή ράτσα και όλως τυχαίως είναι αυτοί που όταν τους αποχαιρετώ ελέγχω αν τα τιμαλφή μου παραμένουν στη θέση τους. Κάποιοι άλλοι που είναι προϊόντα αμαρτωλών σχέσεων κάποιας νοτισμένης νύχτας, ... μου εμπνέουν απόλυτη εμπιστοσύνη,... οι μπάσταρδοι.
Καταλήγω λοιπόν στο υγιές συμπέρασμα πως ίσως και να μπορώ να κρίνω έναν άνθρωπο απ΄ την ουρά και τον συνδυασμό των υπολοίπων χαρακτηριστικών του με εξαίρεση το λόγο.
Και θα έλεγε κανείς πως αυτού του είδους η κρίσεις για τα έλλογα είναι εξαιρετικά περίπλοκες. ΧαΧα! Ας γελάσω.
Μήπως θα προτιμούσατε να κρίνεται τα έλλογα απ΄ τους λόγους τους; Στην Ελλάδα του 2011;




υ.γ. Οι παραπάνω σχιζοειδείς σκέψεις είχαν ως αφετηρία τον τίτλο του θεατρικού έργου - που δεν πρόλαβα να δω αλλά θα ήθελα -“μη κρίνεις έναν άνθρωπο απ΄ την ουρά του” - της Όλγας Ποζέλη – την οποία ποτέ δε γνώρισα αλλά εκτιμώ απ΄ τη δουλειά της που έχω δει μέχρι σήμερα .....   

9 σχόλια:

  1. Μπα σε καλό σου..μεσημεριάτικα.αχαχαχα!!
    Αρχισα να ψάχνομαι για τα έλλογα και τα ευλογα και όλα τα εις..γα και άκρη δεν έβγαλα για την αφεντιά μου,'οχι που θα μπορούσα για τους πέριξ και περιφερομενους :)
    Kαλησπέρεεεες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τι εξαιρετική ανάλυση!!! Έχω μείνει ενεή!
    Ερώτηση: Πιστεύετε ότι έχουν μείνει πολλά έλλογα στην πολιτική σκηνή της χώρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tα έλλογα δεν κρίνονται ποτέ ασφαλώς... Αν κρίνονταν δε θα ήταν έλλογα και δε θα μπορούσαν να εφεύρουν τρόπους έλλογης επικάλυψης.

    Τα άλογα πάλι, μια χαρά κρίνονται και ασφαλώς και επισφαλώς και κανένα πρόβλημα δεν έχουν. Διότι τα καπούλια τα κουνούν φύσει και θέσει ανεπιτήδευτα και τείνουν τα αυτιά εις τους ουρανούς εις τον αιώνα τον άπαντα.

    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. έλλογα άλογα παράλογα άνθρωποι με ουρές και οπίσθια τεράστια που πατατάκια τρώνε….
    φταίει η ώρα που διαβάζω το κείμενο ή φταίει που ζούμε στην χώρα της κουραδοεπικάλυψης;

    φιλιά ντοτόρε μου. αύριο ίσως και να καταλάβω…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ ντίαρ ολ
    σόρυ που εξαφανίστηκα...

    υποχρεώσεις (κυρίως μπέιμπι σίτιν)...

    άσε που αυτό το παλιοκόριτσο η κόρη μου γράφτηκε εθελόντρια στα σπέσιαλ ολύμπικς και τρέχω στις πρόβες μέχρι τα ξημερώματα....

    χθές που είχαν την πρόβα τζενεράλε, ήταν η πρώτη φορά που το φχαριστήθηκα....
    την ώρα που ανακοίνωναν τον ΓΑΠ, όλο το στάδιο έκανε ουουουου.... και ο εθελοντής που είχε την ατυχία να παίξει το ρόλο του ΓΑΠ, αντί να διαβάσει το λόγο του πρωθυπουργού για λόγους χρονομέτρησης,.... έσκασε στα γέλια και αποχώρησε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @διαχρονική λασπίτσα
    καλησπέρες με καθυστέρηση....
    έλλογα είναι είναι τα πλέον παράλογα πλάσματα...
    πάντως, καλό θα είναι να μη τα κρίνουμε απ΄ την ουρά τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Αθηνά
    μα ως έλλογη και το λόγου σου, πως κατάφερες να μείνεις ενεή;;;;;
    Απάντηση: στην πολιτική σκηνή υπάρχουν τρακόσια έλλογα (ως ικανά να αρθρώσουν λόγο έστω και παράλογο) και τρακόσια παράλογα εκ των οποίων τουλάχιστον 200 άλογα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @δημητραααααα
    συμφωνώ απολύτως.
    όπερ, τα έλογα δεν τα κρίνουμε απ΄ την ουρά τους διότι ακόμα και αυτή είναι ... δήθεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @λυχνος
    λύχνε μου άσβεστε, καλή μου φίλη,... δεν αξίζει τον χρόνο να μπεις στον κόπο να καταλάβεις...
    ήταν απλά ένα παράλογο κείμενο γραμμένο από έλλογο απαράδεχτο επηρρεασμένο από τον τίτλο ενός θεατρικού έργου και τον "λόγο" του έλλογου παγκάλου (κρίμας το όνομα που περιέχει κάλλος.. εκτό κι΄ αν είναι απ΄ τον κάλο και όχι απ΄ το κάλλος.)

    υ.γ. να θυμηθώ να μη ξεχάσω να συγκράψω αριστούργημα με τίτλο "το κάλλος και ο κάλος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χωρίς αιδώ, πες το εδώ!